Aan de keukentafel
Onze missie is om zo veel mogelijk gas te besparen met warmtepompen. We moeten dus niet de warmtepomp maken die we zelf gaaf vinden, maar de warmtepomp die het best verkoopt. Daarom gaan we regelmatig 's avonds op de koffie bij bewoners van rijwoningen om te vragen wat zij ervan vinden. Zo tekent zich steeds scherper een beeld af van wat we moeten maken, en leren we uit ieder gesprek weer iets nieuws. Een aantal lessen komen bij Whspr als ‘Design Principles’ aan de muur.
Een warmtepomp die geen warmte maakt.
Een warmtepomp is een apparaat dat buiten gratis warmte uit lucht haalt, en het je huis in pompt. Steeds meer mensen besparen veel geld omdat ze zo minder gas gebruiken. Maar hoe kan je een huis verwarmen met buitenlucht als het buiten kouder is? En een efficientie van meer van 100%.. dat kan toch niet?
Rugwind voor de hybride warmtepomp
Bij huishoudens die met aardgas worden verwarmd, is ruimteverwarming verantwoordelijk voor 50% tot 60% van hun CO2-voetafdruk. Er zijn wel een aantal pilots met waterstof, maar de ‘Grote 3’ die de kar moeten trekken in de transitie van ruimteverwarming zijn de ‘all-electric’ warmtepomp, de hybride warmtepomp, en warmtenetten.
Warmtepompmarkt beleeft dip
De Nederlandse warmtepompmarkt heeft het afgelopen decennium een gestage groei doorgemaakt, voornamelijk gedreven door de nieuwbouwsector, waar sinds 2018 geen gas meer gebruikt mag worden. Nu de markt voor nieuwbouw vrijwel verzadigd is, ligt de focus op de bestaande bouw om verdere groei te realiseren.
De perfecte warmtepomp voor iedereen
Die bestaat niet. Dus waar focust Whspr op? Een warmtepomp ontwikkelen in een markt die al wordt gedomineerd door grote merken? Dan moet je echt onderscheidend zijn. In de eerste zes maanden na de oprichting heeft Whspr daarom zijn focus bepaald.
Stilte zoeken
Natuurkunde leert ons dat geluidsgolven variaties in luchtdruk zijn die je trommelvlies doen trillen. Bij biologie leren we dat je gehoorbeentjes die trilling doorgeven aan het slakkenhuis dat het omzet in elektrische signaaltjes die via de gehoorzenuw aankomen bij de auditieve cortex in de hersenen waar ze worden verwerkt en geïnterpreteerd.
Chillventa 2024
Neurenberg was dit jaar opnieuw hét podium voor Chillventa 2024, de toonaangevende beurs voor iedereen die actief is in koeling, isolatie, airconditioning, ventilatie en warmtepompen. Met 1000 exposanten en 33.000 bezoekers van over de hele wereld, bevestigt Chillventa wederom zijn status als het belangrijkste internationale evenement in de sector. Dit is de plek waar experts, belangrijke spelers en verenigingen samenkomen om de nieuwste innovaties en technologieën te bespreken.
Blaren en examenstress
Omdat we elk onderdeel van zo'n warmtepomp écht goed wilden begrijpen en zelf wilden meemaken wat je als installateur allemaal tegenkomt, zijn we de schoolbanken ingegaan.
Het was echt niet makkelijk, maar we kunnen nu vol trots zeggen dat we alle diploma’s en certificaten hebben gehaald om onszelf gediplomeerd warmtepompmonteurs te mogen noemen.
De mensen achter Whspr
Ons team bestaat uit twee ondernemende ingenieurs met een achtergrond in duurzame technologie, en een sterk netwerk van de beste experts in Nederland die de missie van Whspr een warm hart toedragen en bijstaan met raad en daad. Maak kennis met of ontdek meer over Hans Cool en Hugo Huis in 't Veld - de mensen die ervoor zorgen dat Whspr zijn visie gaat waarmaken.
En toen… was er Whspr
Whspr is opgericht vanuit de gedachte dat iedereen met een warmtepomp geld moet kunnen besparen door minder gas te gebruiken. En zo ook nog eens bij kan dragen aan een betere wereld. Als je gelooft dat je iets goeds kan doen voor de wereld, moet je dat proberen te realiseren. Daarom ontwikkelen we bij Whspr een hybride warmtepomp speciaal voor de 3,5 miljoen huishoudens in Nederlandse rijtjeshuizen, voor wie kiezen voor een warmtepomp nu zo lastig is.