Warmtepompmarkt beleeft dip 

De Nederlandse warmtepompmarkt heeft het afgelopen decennium een gestage groei doorgemaakt, voornamelijk gedreven door de nieuwbouwsector, waar sinds 2018 geen gas meer gebruikt mag worden. Nu de markt voor nieuwbouw vrijwel verzadigd is, ligt de focus op de bestaande bouw om verdere groei te realiseren. 

 

Op…

In 2022 kondigde Hugo de Jonge aan dat vanaf 2026 huishoudens bij vervanging van hun cv-ketel verplicht zijn een installatie te plaatsen met een rendement dat in de praktijk alleen haalbaar is met minimaal een hybride warmtepomp. Dit plan leidde tot weerstand vanwege het dwingende karakter, maar bood ook een groeipotentieel: jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 440.000 cv-ketels vervangen.

…en neer

De nieuwe regering heeft echter besloten om de voorgenomen rendementseis terug te draaien. Er is per saldo niets veranderd dus wordt de groei weer bepaald door autonome ontwikkelingen. De ervaring met zonnepanelen leert dat huiseigenaren vanzelf investeren wanneer ze erop kunnen vertrouwen dat het financieel voordelig is. De inval in Oekraïne zorgde aanvankelijk voor die prikkel, maar het prijsplafond en de daling van de gasprijzen hebben dat effect weer afgezwakt. Daarnaast verleiden hogere rentes, economische onzekerheid en inconsistent overheidsbeleid de huisbezitter momenteel niet bepaald om te investeren.

Fabrikanten, die hun voorraden hadden vergroot in afwachting van een grotere vraag, moeten deze nu met kortingen van de hand doen. Dit kan ten onrechte worden geïnterpreteerd als een structurele prijsdaling. Toch zijn er plannen om de ISDE-subsidie voor warmtepompen met lagere vermogens (hybride systemen) te verlagen, om ervoor te zorgen dat de subsidie ongeveer 30% van de totale investering blijft dekken. Voor bedrijven die hun capaciteit en investeringen al op groei hebben afgestemd, is dit een lastig moment. Dan is het veel fijner om nu aan het ontwikkelen te zijn, zoals wij bij Whspr. Tegelijkertijd biedt dit kansen voor ambitieuze spelers, zoals Bosch, dat Johnson Controls overnam, zijn omzet verdubbelde en nu als wereldspeler anticipeert op toekomstige ontwikkelingen.

 

Warmtepompen zijn de logische oplossing

Zo volgen mee- en tegenvallers elkaar op. Ondanks deze schommelingen blijven de CO₂-reductiedoelstellingen van Europa en Nederland onverminderd staan: tegen 2050 willen we CO₂-neutraal zijn. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 50 GJ aan energie, waarvan 20% uit elektriciteit komt. Slechts de helft daarvan is afkomstig uit duurzame bronnen, wat betekent dat we in huis momenteel slechts 10% van onze duurzaamheidsdoelstelling hebben gerealiseerd. De overige 80% van de energie komt uit gas, en driekwart daarvan wordt gebruikt voor ruimteverwarming. Dat maakt ruimteverwarming verantwoordelijk voor 60% van het probleem. De enige realistisch schaalbare oplossing is om deze warmte elektrisch te maken met warmtepompen, die zoveel mogelijk op groene stroom moeten draaien. Daarom blijven er, ondanks tijdelijke tegenvallers, grote kansen voor de warmtepompmarkt, kansen die we bij Whspr graag mee gaan benutten als we in 2026 met onze stille warmtepomp op de markt komen.

Vorige
Vorige

Rugwind voor de hybride warmtepomp

Volgende
Volgende

De perfecte warmtepomp voor iedereen